Динамичното развитие на печата върху текстил – акцент на COPI’S 2017

Форумът, определян като показател за динамиката на пазара, отчете ръст от 35% в посещението

От 2 до 4 октомври единственото изложение за печатни и рекламни комуникации в България, COPI‘S, събра в Интер Експо Център едни от най-успешните компании в бранша. В основен акцент се превърна печатът върху текстил, за който лидерите в сектора вещаят в настоящата ера на дигитални технологии още по-динамично развитие.

Събитието тази година отчете ръст в посещението от над 35%. Силният международен интерес затвърди мястото на COPI‘S като пресечна точка за целия бранш.

Текстилната технология – предпочитана и харесвана

„Aнализът на Smithers Group за бъдещето на дигиталния печат на текстил до 2021 г. потвърждава, че този сегмент на индустрията ще продължи да има силен растеж през периода 2017-2021г.“, казва г-жа Силвен Саид от МИРАЖ ГРУП.

Основавайки се на проучването, тя коментира, че общо 870 милиона кв.м тъкани са отпечатани на дигитално оборудване през 2016 г., на стойност 1,29 млрд. долара. Тази бърза и изгодна пазарна експанзия се подхранва от редица фактори, включително технически нововъведения и развиващи се изисквания на крайните потребители. „Технологията на дигиталния печат може да спечели пазарен дял не само от конвенционалните технологии за текстилен печат, но и от други методи на багрене и декорация, и предлага на текстилните предприятия широк спектър от нови възможности, включително по-къси, по-локално ориентирани вериги за доставки и способност за персонализиране в големи обеми“, допълва г-жа Саид. Тя  изтъква възможностите на технологията за интериор, вътрешен декор, вътрешна реклама и мода.

„През последните години с навлизането на нови технологии, в ера на глобализация, водеща към търсене на персонализация, текстилният печат се радва на огромен интерес. През последните 10-12 години ръстът е двуцифрен на годишна база - над 12-15 %“, коментира г-н Станислав Йохнев, управител на ПРОТЕКС. Според него дигиталният печат „отхапва“ все по-голяма хапка от конвенционалния ситопечат. „Фактът, че фирмата ни набляга на текстилните решения, трябва да покаже, че сме твърдо убедени, че този тип индустрия има бъдеще. Бъдеще с огромен потенциал и двуцифрен ръст на годишна база“, споделя Станислав Йохнев.

COPI’S показва динамиката на пазара

И през тази година COPI’S бе място за равносметка. „Сегашните машини са с много по-високо качество, а скоростта се е вдигнала три пъти“, коментира технологиите в бранша г-н Ангел Ангелов, управител на ИНТЕГРАЛ БГ. „COPI’S  успешно разширява спектъра от участници и вече е утвърдено международно изложение за дигитален печат“, изказва впечатлението си от форума г-жа Силвен Саид от МИРАЖ ГРУП. Тя е категорична, че динамиката и тенденциите в бизнеса с дигитален печат ще оказват своето влияние и над местния пазар през следващите години. „Като изложители се надяваме да има по-ясно обособяване на различните сегменти в света на дигиталния печат, което да доведе до по-прецизно таргетиране на публика“, казва тя.

„ПРОСАЙН, или ПРОТЕКС, като дивизия за текстилните решения, се радва на огромен интерес от партньори и колеги на тазгодишното изложение COPI’S“, коментира впечатленията на ПРОТЕКС г-н Йохнев. По време на форума компанията бе сред участниците в успешната съпътстваща програма с лекции, свързани с печата на текстил. „Ще се радваме на следващи изложения от този ранг да има по-засилено присъствие на колеги от бранша, защото освен за клиентите това би било от полза и за „конкурентите“, казва Станислав Йохнев.

„Фотографията се нуждае от тяло“

На COPI’S бе демонстрирана атрактивната текстилна изложба „Фотографията се нуждае от тяло“. Благодарение на модерните технологии снимките на повече от 40 фотографи „оживяха“. „Текстилът е предизвикателство“, каза при откриването г-н Георги Чакъров, управител на фирма ФАКТОР БЪЛГАРИЯ, която подготви изложбата. Той подчерта, че реализацията на подобна изложба доскоро е била невъзможна за изпълнение.

Положителните тенденции на тазгодишното изложение COPI’S са сигурен знак, че през 2018 събитието ще бъде още по-мащабно. Форумът ще продължава да бъде пресечна точка за бранша, платформа за разширяване на бизнеса, почва за посяване на идеи и територия за представяне на най-модерните технологии.