Проф. Кафтанджиев вдъхнови рекламни специалисти с Майсторски клас на COPIS 2019

Пекиджинг дизайн и семиотиката в рекламата бяха сред основните теми, около които проф. Христо Кафтанджиев разви майсторския си клас в две стъпки по време на COPIS. Вдъхновяващият семинар, който се проведе на 26 септември, събра в зала Пирин на Интер Експо Център маркетинг и аутдор специалисти, професионалисти, заети в рекламата и ПР, дизайнери, артисти, фотографи, студенти и други.

В основата на успешната комуникация са знаците

Сред акцентите, които открои професорът, бяха визуалните стратегии в маркетинг комуникацията и използването на различни елементи за постигане на предварително заложените цели – цветове, шрифтове и други. Той прикова вниманието на събралата се аудитория, визуализирайки това, което обяснява с редица примери от ежедневието, като например защо винаги плодовете в супермаркетите са осветени със златиста светлина. „В основата на рекламна комуникация е брандирането“, категоричен бе проф. Кафтанджиев. Той отбеляза, че от голямо значение за изграждането на успешна комуникационна стратегия са знаците, които носят посланието на даден продукт и помагат на потребителя да ги асоциира с него. Професорът обърна специално внимание и на цветовете в рекламата, обяснявайки избора на цветова палитра на част от най-популярните световни марки. „Музиката също носи внушение, което продава“, обясни още той.

За лектора

Христо Кафтанджиев e доктор на филологическите науки, професор в Катедра „Връзки с обществеността и реклама” на Факултета по журналистика, Софийски университет.

Той чете курсове по обща теория на рекламата; интернет маркетингови комуникации; дигитални маркетингови комуникации, дизайн, креативни аспекти на рекламата; реклама и визуална комуникация; интеркултурна комуникация и реклама; маркетингова семиотика; рекламни кампании; търговски марки; мърчъндайзингови маркетингови комуникации; интегрирани маркетингови комуникации.

Чете лекции по реклама и маркетингови комуникации в университети във Финландия, Швеция, Германия, САЩ, Холандия, Швейцария, Австрия, Обединеното кралство, Португалия, Полша, Франция и др.

Лектор е на 3 световни конгреса на IAA (International Advertising Association) – в Мексико, Египет и Ливан и на два световни конгреса по семиотика – в Мексико и в Германия.

Автор е на много научни статии по реклама и семиотика. Публикувал е 8 книги.